Hai la teatru

Follow on Twitter
Hai la teatru header image 2

Handbal și teatru

October 19th, 2012 · 1 Comment

Mi-aș fi dorit să scriu mult despre Festivalul Național de Teatru de anul acesta. Să scriu mult și să scriu de bine. Doar că în fața unei sărăcii profunde, care-i face pe oamenii de teatru să stea mai mult cu ochii plecați, o să mă rezum la cifre și la vorbele unui primar general, doctorul Sorin Oprescu, depășit cel mai probabil de emoție.

Dacă intri pe site-ul festivalului, ești întâmpinat cu următoarele cuvinte:

Bine aţi venit pe site-ul Festivalului Naţional de Teatru

CEA MAI AMPLĂ REUNIUNE DE SPECTACOLE PRODUSE PE TERITORIUL ROMÂNIEI ÎN INTERVALUL UNEI STAGIUNI

Cea de-a 22-a ediţie FNT: 26 Octombrie – 4 Noiembrie 2012, Bucureşti

O altă pagină a aceluiași site te anunță că afişul festivalului cuprinde un număr de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011-2012, care (…) alcătuiesc, laolaltă, o imagine semnificativă a vieţii noastre (…) aflată, de câtva timp, în puterea unei crize aparent fără de sfârşit.

FNT2012 arată, în cifre seci, astfel: 31 de spectacole care se vor juca în 8 teatre bucureștene. De eveniment, al cărui buget se ridică la 2.812.000 lei (din care 39% reprezintă contribuția Ministerului Culturii și 32% sunt bani de la Primăria Generală a Capitalei), s-au arătat interesați 70 de jurnaliști.

Mi-a fost greu să-mi dau seama dacă, pentru un oraș cu o populație de peste 2 milioane de locuitori, cifrele de mai sus înseamnă mult sau puțin, asa că primul eveniment important din România care mi-a trecut prin minte a fost Festivalul de teatru de la Sibiu.

SibFest 2012, un festival organizat anual într-un oraș cu 155.000 de locuitori, a însemnat: 350 de evenimente organizate în 60 de spații, un buget de 5 milioane de euro (din care doar 20% au provenit din bani publici, surse combinate Ministerul Culturii și Primăria Sibiului) și 150 de jurnaliști acreditați.

Alice Georgescu, selecționerul unic al Festivalului Național de Teatru, spunea în cadrul conferinței de presă de săptămâna aceasta că banii au fost tema obsesivă a FNT 2012.

La aceeași conferință de presă a participat și doctorul Sorin Oprescu. Știind că Primăria Capitalei a ajutat echipa de handbal Oltchim Râmnicu Vâlcea cu un milion de lei (față de 899 840 de lei cât au fost acordați FNT), l-am întrebat pe primarul general:

- Dacă anul viitor ar trebui să alegeți între finanțarea echipei de handbal și ediția 2013 a Festivalului Național de Teatru, ce-ați alege?

După o microfonie care l-a sculat și pe Caragiale din morți, administratorul șef al Capitalei României mi-a răspuns:

- Și aparatele se revoltă… Ușor tendențioasă… Întrebarea, nu dumneavoastră. Am ajutat acolo unde am crezut din tot sufletul și cred că este nevoie. N-am făcut-o de capul meu: am cerut și am explicat să mi se acorde acest lucru Consiliului General. Am să ajut teatrul, am să-i ajut pe oamenii ăștia pe care toată lumea spune că-i iubește, îi respectă, dar îi respectă în așa fel încât fața nevăzută a lucrurilor este că mă duc seara să văd că s-au inundat podurile, că s-au stricat sălile și așa mai departe. Prea puțin am putut să ajutăm și sper să ajut mai mult. Deci răspunsul meu este unul: acolo unde o să fie nevoie de a pune umărul, având posibilitatea să punem umărul, îl punem. Dacă și ăsta este pentru unii un comportament greșit, rămâne la latitudinea lor. Puțin mă interesează. Am proprietatea de a răspunde asupra propunerilor și semnăturilor pe actele contabile.

Vă mulțumesc, domnule primar general. Deși, sincer vorbind, din milionul de opțiuni corecte de răspuns la o întrebare cel puțin firească ați ales o variantă ciudată și periculos de defensivă.

Și, pentru a face o legătură între handbal și teatru, vă mai ofer o șansă: ce este putred la Râmnicu Vâlcea, domnule primar general al Bucureștiului?

Tags: alternativ

1 raspuns pana in prezent ↓

  • 1 Festivalul Național de Teatru – gongul 23 // Sep 5, 2013 at 8:00 am

    […] de a mobiliza resurse de orice tip a scăzut de la an la an. Dacă la acestea se adaugă și lipsa de interes a primarului Sorin Oprescu, respectiv a Consiliului General, avem toate șansele ca la ediția 24 a […]

Leave a Comment